Lip 7, 2017
816 Views

Zdrowe gotowanie na parze

Written by

Żyjemy w czasach kiedy dbałość o to co jemy staje się nie tylko modą, ale także koniecznością. Wiele osób cierpi obecnie na choroby spowodowane złą dietą, dlatego jakość spożywanych potraw jest w ich przypadku niezwykle istotna. Stajemy się coraz bardziej świadomi i dzięki temu podejmujemy rozsądniejsze decyzje żywieniowe. Między innymi dzięki temu coraz większą popularność zyskuje gotowanie na parze, które jest bardzo zdrowe, a przy tym także szybkie. Połączenie tych dwóch cech sprawia, że taki sposób przygotowywania ulubionych potraw wydaje się być wręcz idealny!

Żyjemy w czasach kiedy dbałość o to co jemy staje się nie tylko modą, ale także koniecznością. Wiele osób cierpi obecnie na choroby spowodowane złą dietą, dlatego jakość spożywanych potraw jest w ich przypadku niezwykle istotna. Stajemy się coraz bardziej świadomi i dzięki temu podejmujemy rozsądniejsze decyzje żywieniowe. Między innymi dzięki temu coraz większą popularność zyskuje gotowanie na parze, które jest bardzo zdrowe, a przy tym także szybkie. Połączenie tych dwóch cech sprawia, że taki sposób przygotowywania ulubionych potraw wydaje się być wręcz idealny!

Dlaczego gotowanie na parze jest zdrowsze?

Przede wszystkim, korzystając z możliwości jaką jest przyrządzenie posiłku na parze, dostarczamy naszemu organizmowi o wiele więcej cennych składników odżywczych, które znajdują się w jedzeniu. Niestety gotując w sposób tradycyjny używamy do tego wody, do której to pod wpływem temperatury, niejako „przechodzi” spora część elementów odżywczych. A jak wiadomo po ugotowaniu na przykład warzyw, woda jest po prostu wylewana, przez co pozbywamy się również witamin i minerałów. Jeśli jednak zdecydujemy się na gotowanie na parze, straty tych składników będą o wiele mniejsze, a więc posiłek automatycznie stanie się zdrowszy.

Przygotowując ulubione potrawy na parze znacząco zmniejszamy również ich kaloryczność. Jest to szczególnie ważne dla osób, które się odchudzają lub też po prostu dbają o swoją linię. Mniejsza zawartość tłuszczu w spożywanych pokarmach jest również istotna dla osób zmagających się chociażby z chorobami serca. Gotując na parze pozbywamy się z naszej diety szkodliwego tłuszczu czy też soli, a jak wiadomo składniki te nie przynoszą naszemu organizmowi zbyt wiele dobrego. Dlatego też dietetycy w szczególności zalecają jedzenie potraw przygotowywanych na parze.

Oprócz tego, że gotowanie na parze jest dużo zdrowsze, takie posiłki są także o wiele smaczniejsze od tych przyrządzonych w sposób tradycyjny. Para pozwala bowiem wydobyć prawdziwy smak oraz aromat poszczególnych składników spożywczych, dzięki czemu możemy się nimi delektować i w pełni korzystać z tego co daje nam natura, bez obaw o utratę najcenniejszych witamin czy minerałów.

Czy gotowanie na parze trwa dłużej? Niekoniecznie – przygotowanie warzyw czy ryby na  parze to kwestia kilkunastu minut – swój idealny posiłek możemy mieć gotowy w 20 minut ! Idealnie prawda?

Artykuł został przygotowany przez sklep internetowy ostry-sklep.pl oferujący duży wybór szybkowarów, akcesoriów kuchennych i nie tylko.

Article Tags:
· · ·
Article Categories:
Uroda i zdrowie

Leave a Comment